Sunday, 30 December 2012

Selamat Tinggal 2012 n Welcome 2013....

Assalamualaikum...
Diam x diam thn 2012 hnya tggu beberapa jam lgi akn meninggalkan kita n 2013 akn menjelma dlm beberapa jam jga lgi. amacam geng, azam thn 2012? dh tercapai? ke dh terkubur? ke hnya hangat2 tahi ayam?heheheheheee....aku? spt thn2 sbelum ni, azam aku tetap sama, tp....mmang xprnah tercapai ~ hampeh!! nk thu apa azam aku? hahaha...baik korg xyah thu lh...kang aku blushing susah pla...hehehe...xssuai buat bdak2 bwah umor tau...wakakakakakakaaa....!!!

tp, pda aku, thn 2012 mrupakan thn yg happy n jga thn yg sedih buat aku... bnyk benda yg best n xbest yg aku lalui sepnjang 2012....  semoga thn 2013 nti merupakan thn yg best... ~ aminnnn....

tahun 2013? ermmm...bnyk benda yg aku nk buat utk thn 2013. moga2 smuanya berjalan dgn lancar spt yg dirancang...~ insya allah... ~ Selamat Tinggal 2012 and Welcome 2013 ~



wahai 2013, ko bgi lh bdak ni gemuk sikit...fuhhh!!  eh!

Sunday, 9 December 2012

SAY ME ♥ ALLAH............♥♥


BUKA "hati" dpt "cinte", ! ♥♥
BUKA "buku"dpt "ilmu" ! ^_^^_^
BUKA "tangan " dpt "duet" ! >_<
BUKA "facebook "dpt kwn ! 
BUKA "Al-Quran "dpt ketenangan!!♥ ^^

Saturday, 1 December 2012

Pantang betul lh aku kalau...

~ klo sesapa yg nk merajuk / touching di ats perkara yg remeh n xkna masa n keadaan, cth nya situasi org tgh bz n stress, mmang cpat je hangin 1 bdan dek non...

~ klo nmpk lauk Ayam Masak Kicap, klo my mum yg masak, lgi lh...hbis 7 ketul sumbat dlm perut ni... hey... xtipu! btul ni! hehehe....

~ klo nmpk barang2 warna pink! hehehe....sy suka pink but, sy xgedik ea..! *err, tp dlm blog ni bnyk jga gedik ko ina!*...hahahaaa... rsa bahagia n tenang je dpt tgk benda2 yg 'pinkwinky' ni...hehehee..

~ klo ada laki yg mmang dia ckp cam serious lh dgn kita, but, in the meantime, dia flirting dgn other girl. even though he really means the word 'serious', but not all girls can accept it...

~ klo nmpk baby / budak2 yg pipi dorg tembam2...ohh myy...klo boleh mmang nk tarik pipi dorg sekuat ati... *bkn klo boleh, mmang aku tarik je pipi bdak tu smpai dia nangis... kejam ek? lepas bdak tu nangis, aku kna marah dgn my mum...wuwuwu. (T_____T)*

~ klo p ke Mesra Mall Kerteh. cz apa? cz nk bli ice-blended chocolate orea kt booth Coolblog, tp mahal lh sikit n sdap lgi pda aku la.. cokelat dia pekat... *terliur dh ni...hihihiii...  (Y_____Y)*....

~ klo org bergurau / buat apa je dgn kita, tp klo kita buat perkara yg sama, mereka tidak boleh trima. *ko buat org boleh, org buat ko xleh plak*

~ klo tgk bdak2 nangis, tgk sesapa lh nangis, even org yg tersingkir dri Masterchef pn rsa nk nangis jga... eish3... aku 'terlebih terharu' boleh x? hohohooo...

~ klo terjumpa novel 'KakiNovel' kt kedai buku, klo duit ada, mmang beli, cz novel tu ssah nk jmpa or mybe cpat hbis..huhuhu...(T___T)

~ klo ada org sendawa/kentut/tunjuk luka/tgk darah time aku tgh mkn, ohhh....seriously, xleh. mmang menggangu emosi n membantutkan nafsu mkn. tp kadang2 terpaksa jga tahan..

~ klo org merokok then slumber badak je muka tembok dia hembus asap rokok menghala kt aku, nk2 tgh mkn time tu... mmang akn naik penampar lh...  *prnah tjadi time sekolah menengah dlu, kwn 1 kelas, merokok, n then blh pla dia hembus asap rokok dpan muka aku, apa lgi, naik penampar r... kt sebln lbh xbertegur...* nk smoking tu lantaklh, but not in the public...tq! *emo tetiba*

~  klo org meludah merata-rata, selekeh...xsuka... eeeee...geram.. *emo lgi*





klo ikutkn bnyk je lgi ni, tp mls nk fikir. yg aku perasan tntang diri aku, antaranya inilh. yg org lain perasan, rsanya lgi bnyk n xterfikir dek akalku gtuuuu...! hehehee... slalunya org lain, especially yg terapat dgn kita lbh fhm n bgus dlm mnilai perwatakan kita sbenarnya...   

Apa ada pada 'NUR SABRINA'

NUR SABRINA
NNaif
UUntung
RRamah
SSuci
AAmanah
BBijaksana
RRealistik
IIkhlas
NNaif
AAlim
Apa ada pada nama?
NUR SABRINA = CAHAYA KESABARAN

Friday, 30 November 2012

Solat itu tiang agama...

Solat adalah sesuatu perkara yang kita nampak mudah untuk dilakukan, tetapi ia juga adalah perkara yang paling senang untuk orang meninggalkan tidak melakukannya. Adakalanya, banyak perkara berkaitan solat dan wudhuk yang sering diambil mudah. Sedangkan banyak perkara yang kita lupa dan mungkin tidak sempurna dilakukan. Andai wudhuk dan solat kita tidak sempurna mengikut rukun yang ditetapkan, bukankah ia menjadi sia-sia sahaja. Supaya kita dapat melakukan solat yang khusyuk, kita perlulah memahami setiap makna dalam bacaan sewaktu kita solat. 

Setiap bacaan dalam solat adalah doa, sekiranya kita memahami makna yang dibaca, pasti hati kita akan tersentuh dan kita lebih yakin dengan doa yang dibaca. Rukun wudhuk dan solat yang wajib perlu kita ketahui supaya tidak ada yang tersalah memahaminya nanti.

5 keistimewaan melakukan solat:
  • diangkat kesempitan hidup di dunia.
  • terhindar dari azab kubur
  • akan memperolehi buku amalan dari tangan kanan.
  • melalui titian sirat dengan sepantas kilat
  • memasuki syurga tanpa di hisab.

15 azab meninggalkan solat:

5 azab di dunia:-
  • dicabur keberkatan umur
  • dihapus tanda-tanda orang soleh dari wajah
  • doa tidak akan diangkat ke langit
  • tidak mendapat ganjaran
  • tidak mendapat bahagian di dalam doa orang yang soleh

3 azab semasa meninggal dunia :-
  • mati dalam keadaan hina
  • mati dalam keadaan dahaga
  • mati dalam keadaan lapar

3 azab di dalam kubur :-
  • kubur akan menghimpit ke atas dirinya
  • api akan dinyala dalam kubur dan diri seperti dibolak-balik di atas api
  • ular yang sangat besar akan dilepaskan di atasnya... 
  1. Yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ialah "Mati"
  2. Yang paling jauh dengan kita di dunia ini ialah "Masa lalu"
  3. Yang paling besar di dunia ini ialah "Nafsu"
  4. Yang paling berat di dunia ini "Memegang amanah"
  5. Yang paling ringan di dunia ini "Meninggalkan solat"
  6. Yang paling tajam di dunia ini "Lidah manusia"

Wallahu alam....

Sunday, 18 November 2012

Tak boleh tak fikir pasal price tag...

As Salam...

Manusia biasa akan selalu pening masalah duit
Indah hidup ini kan bila tak payah perlu fikir pasal duit
yang konon2 kaya xpyh fikir nk mnambah kekayaan,
yg kurang duit, xpyh fikir mna nk cekau duit nk byar hutang, bil,. 
kira sama je, miskin ke kaya tetap slalu fikir pasal duit.

Kaya yang sebenarnya bukan dinilai berapa banyak yang duit, atau aset yang ada
tapi kaya itu ialah bila kita rasa cukup dan tak bergantung pada sesuatu...
misalnya, orang tu pendapatan RM2K, rumah yang sederhana, kereta yang sederhana, tapi dia rasa cukup dan duit dia siap boleh sedekahkan kat orang banjir lagi. 

Sedangkan orang gaji 20K, tapi dia rasa kereta Alphard dia tak cukup, dia rasa kereta Jaguar lagi best, pastu rumah semiD harga RM600K tak cukup, dia rasa dia kene beli banglo kat seksyen 7 shah alam, harga 7 juta (motif? seksyen 7)
Kalau dia derma nanti, habislah duit dia, tak boleh nak beli banglo laa...hehehe...

Dan, aku tergolong sbg manusia biasa yang rasa duit sentiasa jadi beban kat kepala otak aku ni, yg mcm xcukup Omega 3 ni...hahaha...  

Thursday, 15 November 2012

Salam Maal Hijrah 1434...


Another year ends with doa led another year 2 start with doa. a new chapter, a new beginning n a new hope. May Allah bless us n fill our life with happiness, full of success n h'pefully lead us 2 hijrah 4 becoming a better Muslim. May dis year also brings us more Barakah n Rahmat from Allah swt. 

Wednesday, 14 November 2012

Koleksi Teddy2 Bear Ku...

yg ni hadiah dri arwah tunang dlu sempena birthday aku yg ke 19thn...
ni big bear pertama aku... bear ni aku still smpan kemas lgi kt dlm almari..
bear ni sgt istimewa bgi aku, ia hadiah dri arwah tunang.. aku syg sgt2 kt bear ni...


ni pla hadiah dri kwn2 msa aku study kt TATi dlu...
ada yg bgi sempena birthday, hadiah sbg kwn, n sbg kenangan...


yg ni pla hadiah dri arwah ayah semasa konvokesyan Diploma aku dlu (2010)
bear ni size kcik je. ssuai di gantung dlm kreta... tp aku smpan..
ni lh hadiah yg paling berharga bgi aku...


ni pla hadiah cabutan bertuah sempena event Annual Dinner GMK 2010
dri TATiUC...  


yg ni hadiah dri pak sadara aku iaitu pak ucu...
diterbangkn khas dri Sarawak...hehehe..
hadiah ni sempena birthday aku yg ke 22thn dlu...
still simpan elok lgi...


haaaa....ni smua hadiah dri cousins aku..
sempena birthday aku yg ke 24thn...
bear2 smua ni bersize S (kcik)... blh ltak dlm kreta, tp aku susun ats meja study aku...hehehe...
tgh2 study mata tgk ke arah bear2 aku ni...hihihiii...
cute2 dooo...  :-D


tin..tin..tin...
yg ni pla bru smpai, hadiah dri kwn lama aku iaitu Farah Ashikin Abd.Razak..
hadiah sempena birthday aku yg ke 27 kemarin...
bru smpai dri KL...

Tuesday, 13 November 2012

Teddy Bear... big bear size XXL




Ni lh teddy bear yg aku cari2 slama ni...
big teddy bear (XXL size)
size 120cm / 4 feet
harga pasaran sebenarnya RM300++
tp hrga yg dijual olh ToonsGarden ni RM195.00 je..
dh jmpa dh big teddy bear ni, jmpa dlm fb...
nk bli pla mahal... nk p bli kt tmpat dia jauh dri trgganu ni....
tempatnya ni kt Pasar Pagi Stadium Shah Alam...
penjualnya ni kak rosmawatie... Aku nk sgt big teddy bear yg cmni, yg colour cmni...
dri dlu lgi aku tercari2..dh jmpa ni jauh pla nk p bli... adooiii....laaa..
klo ada kt trgganu xyah ssah2... eeeee....ssah lh cmni...







Yg ni pn dri tmpat yg sma...
tp yg ni sizenya kcik skit dri yg ats tu..
Teddy bear with pillow someone special...
sizenya yg ni 31.5 inci @ 75cm
hrganya pla RM85.00
dua2 bear tu aku suka sgt2... cute...  


Bila Ayah Pergi....

Assalamualaikum..

Rasa cm cpt je msa berlalu. msa mmang cpt kan.. celik,bka mata, dh ari lain,bln lain,thn lain... klo kita xkjar msa, masa akn tggal kita. tpi bla teringt arwah ayah, rsa masa tu xberjalan. rsa cm arwah ayah masih ada kat sisi. Rindu sgt2 kt ayah. bla ingt xda ayah ni, rsa sunyi sgt ati ni, cm ada kekosongan.... wlopun dh sethn ayah pergi, tp rsa mcm ayah ada.. aku ingt lgi, dulu slalu telefon aku tnya psl study cmna. klo balik ada ayah kt umh, klo cuti sem ayah dtg jemput.. tp, apa yg aku ingt, msa aku study kt kolej yayasan terengganu, chendering dlu (thn 2007), tiap2 ptg ayah slalu hntr makanan kt aku, hntr duit belanja... bla cuti je ayah slalu dtg ambik n hntr aku blik kolej... msa aku sekolah dulu pn cm tu jga. slalu hntr n ambk aku sekolah.. bla musim hujan, ayah akan payung kn aku... tp sekarang dh xda dh... 




Kali terakhir dgn ayah semnggu sebelum raya (24/8/2011). pagi rabu tu ayah kelihatan sihat cergas, masih ramah mesra bersembang dgn adik n kwn2 dia kt luar umh... dlm kul 10.30 pagi, ayah masuk umh bgitahu yg dia rsa sakit kt perut.. dlm kul 10.45 pagi ayah kuar dri toilet, tba2 aku nmpak ayah mengerang sakit kt bhagian dada, trus sakit tu merebak ke kepala n bahu.. ayah pengsan dgn tba2 di dpan aku, mak n adik. dlm msa ayah pengsan tu aku dh nmpk dh perubahan kt diri ayah.. kaki ayah masa tu tba2 je jdi lurus dgn sndiri, muka ayah terlalu pucat, tubuh badan ayah teramat sejuk mcm dh xda darah. masa tu air mata aku dh mngalir, aku blari kuar dri umh pnggil nenek n tok2 sadara. dlm beberapa mnit nenek n atuk2 sadara aku smpai, ayah tetap cm tu jga, xbergerak apa.. masa tu aku dh rsa dh yg ayah aku dh xda lgi... dlm tepat2 kul 11pgi, ayah dh pergi buat slama2 nya... ayah xsmpat dibawa ke hospital, ambulance dtg pn sia2 je... Ayah dh xda.. Allah Ya Allah,  rasa dunia aku gelap sgt masa tu. bayang kn lh, dlm sekelip mata je, Tuhan ambik ayah.. dlm kul 10.45 ayah pengsan n tepat2 kul 11 tuhan dh cabut nyawa ayah... arwah ayah pergi belum sempat aku terima konvo kali yg kedua...  Sebenarnya, dri awal bln januari 2011 lgi aku dh dpt tnda yg hdup ayah hnya smpai setakat ni sja, stiap kli lpas smbahyang aku slalu bdoa pda tuhan semoga tuhan panjangkn umr ayah, tp, tu smua kuasa tuhan. ajal maut di tggan tuhan, kita hnya mmpu mrancang, hnya tuhan sja yg tntu kn...  Aku dh xda ayah.. Ayahhhhh...saya nk ayah...

Rasa sedih msih terasa smpai saat ni..  Aku hilang dahan utk bersinggah. Pohonnya tumbang krn takdir Allah. Bila ayah dh xda, bnyak msalah terjadi kt aku n bnyak perkara kna buat sndiri.. Kesian mak...

APA SALAH AKU...????


Log in fb pagi tdi, sja je gatai nk check mesej, tba2 tgk others message ada sesuatu yg amat melukakn hati.. aku sabar n pendam dlm ati je... aku mnangis pn, mnangis pn dlm ati je...  

Apa salah aku, buat baik salah,buat jahat lagilah... ambik berat org ckp mnyibuk, buat xthu org ckp sombong n penting kn diri... sabar je lh...

smua bnda aku dh pekakkan telinga wlo otak ckp jgn layan, tp ati ni xboleh nk tipu, tluka dgn sndiri... sabar lh ati..

Diam susah, lantang sgt pn ssah. org diam bkn sebb setuju, tp cz xnk berpanjangan.biar org nk ckp hipokrit, jnji xda yg bermasam muka, tp, makin diberi muka makin mnjdi. Kuatlah semangat!!!

Monday, 12 November 2012

Hari ini hari jadi aku... :-)


Hari ni hari jadi aku...
Hari jadi yang ke dua puluh tujuh
xda yg istimewa...
xda yg sesempurna mna..
aku jalani hari ni spt hari2 biasa aje...

Aku tetap bersyukur, Alhamdulillah
cz aku boleh lgi mngucap Kalimah Syahadah..
aku boleh lgi mnjejak di bumi Allah ini..
aku boleh lgi bertaubat
aku boleh lagi bersujud...
aku boleh lgi berusaha mengejar syurga Dia...
aku boleh lgi berbakti pda Mak n Keluarga...




hadiah dri mak sadara aku dibawa pulang from Makkah Al-Mukkaramah..


hadiah dari my mum....  


hadiah dri my frend (Farah Abd. Razak)
TQ Farah...    :-)

Saturday, 10 November 2012

Al-Fatihah utk Arwah Ayah tersayang...


Di setiap ketika...
dan xkan terpadam sampai bila2...
hanya ada satu insan yg amat2 ku rindu setiap masa..
Rindukan wajah tenangnya...
Rindukan lembut tutur bicaranya...
rindukan gurau sendanya...
rindukan gelak tawanya...
rindukan senyumannya yang menyenangkan ati smua...
rindukan laungan azannya...
rindukan alunan bacaan Al-Qurannya...
Rindukan kemesraannya melayani kami sekeluarga...
rindukan nasihatnya yg berguna...
rindukan suaranya yg memanggil nama ku "Long..."
rindu untuk mengucup tangannya...
rindu saat2 makan dan solat bersamanya...
rindu utk menyatakan betapa aku sayang padanya...
rindu utk mengucapkan terima kasih atas setiap pengorbanannya...

Sesungguhnya...aku terkilan kerana xsempat untuk menyatakannya...
di saat2 akhir dia pergi meninggalkan dunia yg fana...dan akan kekal di alam "sana..."
aku rindu pada yg tiada...

Tiada lagi di sisi buat selama-lamanya...
xkan aku lihat dia lagi di mana-mana..
hanya iringan doa dapat ku hadiahkan jua...
bersama linangan air mata ini...
utk menyatakan betapa aku rindu padanya...


"Ayah...kenangan bersamamu kan tetap terpahat di jiwa ini...semoga rohmu dicucuri rahmat yang Maha Esa...Tenanglah dikau di sana..."


AL-FATIHAH UNTUK ALLAHYARHAM ANUAR BIN MUHAMMAD...
(AYAH KU)

Wednesday, 7 November 2012

50 sebab korang xptut (patut bgi yg suka...hihi) pilih designer sbg calon laki/bini... :-D


  1. Mereka manusia yg pelik
  2. Tidak memandang sesuatu perkara mengikut satu sudut
  3. Menganalisa setiap patah perkataan mengikut urutan seperti (layers dlm photoshop)
  4. Menghabiskan masa memasang perabot IKEA.
  5. Minum makan pelbagai jenis, kerana minat terhadap "pembungkus" / packaging
  6. Menyesuaikan wrna utk org lain tp bkn diri sndiri
  7. Keluar paling akhir apabila mlihat wayang, ingin melihat keseluruhan filem tmasuk nama yg dikreditkan
  8. Menyelesaian masalah dgn lakaran / sketches / lukisan.
  9. Mereka akn menconteng meja atau mnjadikan meja sbg alas memotong.
  10. Lbh gemar meneliti corak dibaju anda drpd mndgr anda bercakap
  11. Memenuhkan umh dgn majalah @ figura srta bnda2 berkaitan lukisan
  12. Anda xkn thu mna satu yg asli dan palsu barang2 mereka.
  13. Menghasilkan apa sja berkaitan dgn diri anda (anda adalah bahan lawak)
  14. Kebanyakkan mereka xthu mngira
  15. Idola mereka kebiasaannya bkn pemimpin negara ttpi pelukis @ pereka
  16. Mereka gemar mengambil gambar
  17. Hnya mndgr pendapat ttpi tetap mlakukan apa yg mereka rsa btul.
  18. Smuanya akn tersusun rapi kcuali ktika mereka dlm kelewatan, (serabai)
  19. Gemar melihat gambar dri membaca
  20. Mereka menghabiskan duit dgn gadjet/barang berteknologi
  21. xboleh mnghias umh tnpa berunding dgn mereka
  22. Berpotensi besar utk hdir lmbat ke kelas / mjlis / apa2 acara
  23. Suka menconteng tngan dan di mna2. 
  24. Membeli barang yg berpermukaan kosong utk dicat @ diubahsuai
  25. Melihat atau menggunakan sesuatu xsbg satu fungsi (kad matrik sbg pembaris)
  26. Apabila xstuju (menamakan gelaran pd org yg mereka xsuka)
  27. Cerewet dlm memilih utk diri sndiri
  28. Buat kerja last mnit
  29. Membaca komik dan melihat kartun
  30. Menghbiskan msa dgn jpg, sld, raw, avi, png, psd, ai, stl, pdf, 3dm, cmyk, rgb, etc
  31. Menghbiskan masa bersama dgn "brainstorming."
  32. Ingin diri lain dri smua org
  33. Suka membelek dan meneliti proses dan bahan pmbuatan sesuatu rekaan
  34. Lbh mngetahui posisi lain lbh dri kamasutra
  35. Sntiasa hdir ke restaurant dgn mngkritik rekaan srta menu
  36. Mndgr muzik yg jarang didengari 
  37. Tidak boleh memasak hidangan biasa, sntiasa mlakukan eksperimen dlm masakan
  38. Gemar mencari barang "rare" jarang dijumpai
  39. Mereka memiliki gadjet/rekaan bru sebelum org lain mengetahuinya
  40. Mereka suka kn Adobe dan Rhino / solidwork / 3dmax / sketchup
  41. Memiliki jenama butik pilihan,biar murah asal bergaya
  42. Ingin menghbiskan duit membeli barangan APPLE
  43. Tidak akn memahami makna hdiah yg mereka berikan
  44. Melihat sesuatu yg biasa & ketawa (mengolah objek mngikut pandangan mata sndiri)
  45. Takut dgn perkataan "Deadline" (tarikh submit krja) - smua dh berakhir
  46. Sntiasa meramalkan msa dpan (mereka trend setter)
  47. Mengimpikan hri tiada siapa mngubah design mereka
  48. Mereka lbh rela mendownload sesuatu drpd membelinya (kcuali jka terpaksa)
  49. Sntiasa mengantuk krn krja 24/7 (24 jam semnggu( tidak memiliki tdo berkualiti
  50. Suka merapu dan merepek

BiLa SuSaH cArI, BiLa SeNaNg BuAt BoDoH....

pesyen kwn yg cmni lh yg aku paling xsuka...
aku kecewa lh dpt kwn yg cmni, ada kwn cm xda kwn je...
biar xda kwn lgi bgus kot...
xda aku nk sakit ati kat sapa2...
apa perasaan korg lh klo ada kwn yg cmni??

maksud aku "bila ssah cari, bla senang wat bodoh je..."
kwn tu bla ssah bru cari kita, tp bla senang dia lupa kita smpai xingt dh yg kita ni kwn dia dri kcik lgi.
kita msg @ call pn dia wat nk xmau je layan...

mesti tension kan..?
ye lh, kita kwn bknnya time senang je, 
klo blh tu biar lh ssah senang sama2...
tp,ni x...

tp, klo ada kwn yg kita knal2 mcm tu je,
tba2 sja mai kt kita nk mnta tlg... (agak pelik jga lh)
selalunya org cm ni lh bhaya
cz dia baik dgn kita masa dia ssah je...
cuba kita tgur dia lpas smua msalah dia slesai...
msti dia angguk kpala je kn... (dia tgh pning kpala kot tu yg angguk je)

Kadang2 sma je dgn kwn yg kita dh knal lama...
dlu p mna2 sntiasa bersama...
jln2, lpak, shopping, tdo, kongsi masalah slalu bersama...
tp skrng xda dh...
puncanya disebabkan BG/GF depa la...
@ sesetgh tu punca dia dpt kwn bru (so, kwn lama ni dia lpa la)

yg lama ni depa buang tpi jln je lh kn...
bla dorg ssah bru lh tercari2 kwn yg lama...
smpai merayu-rayu lh mnta tlg...

*** Aku bukanlah sahabat yg smpurna & baik...
maafkn aku skiranya ada jnji yg telah dimungkiri...
ada kata yg menyinggung perasaan...

MAAFKAN AKU...!!***


Saturday, 3 November 2012

Saidatina Fatimah Penghulu Wanita Syurga...


Beliau membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu. Sejak itu, beliau yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci,mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya. Di sebalik kesibukan itu, beliau juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Saidatina Fatimah daripada bermunajat dan beribadah kepada Allah swt. Malam2 yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al-Quran dan lain-lain. Setiap hari, suara halusnya akan mengalunkan irama Al-Quran. Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, beliau dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah saw.

Setelah berkahwin, kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya. Digelar Singa Allah, suaminya Saidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah saw yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam. Lalu, seringlah Saidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun, beliau tetap redha dengan suaminya. Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami. Namun, bagi Saidatina Fatimah, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah swt untuk mencari kasih-Nya melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Saidina Ali itu, hanya anak2 yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri. Untuk mendapatkan air, berjalanlah beliau sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik. Kadangkala beliau berlapar sepanjang hari. Sering juga beliau berpuasa dan sehinggakan tubuhnya sangat kurus sehingga menampakkan tulang di dadanya. 

Pernah suatu hari, sedang beliau tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah saw datang berkunjung ke rumahnya. Saidatina Fatimah yang amat kletihan ketika itu lalu menceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah saw. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak. Beliau berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Saidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu. Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.

Lalu dipujuknya Saidatina Fatimah sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah. Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Saidina Ali menyebabkan Allah swt mengangkat darjatnya. Saidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka. Tidak juga beliau meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya. Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Saidatina Fatimah untuk selalu bersedekah. Beliau tidak sangup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan. Beliau tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan beliau tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan. Memang sepadan sekali berpasangan dengan Saidina Ali ini kerana Saidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai 'Bapa kepada janda dan anak yatim' di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Saidatina Fatimah telah menyebabkan Saidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Saidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali. Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak beliau mengelilingi Saidina Ali. Tujuh puluh kali dia 'tawaf' sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Saidatina Fatimah itu, tersenyumlah Saidina Ali lantas memaafkan isterinya itu. "Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu." Rasulullag saw memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda. 

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah swt sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Saidatina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga beliau menrungut-rungut, marah-marah,meninggi suara,bermasam muka, merajuk atau lain-lain karenah yang menyusahkan Saidina Ali. Namun, Rasulullah saw berkata sebegitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Saidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah saw. Beliau juga turut bersama Rasulullah saw semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan 'Haji Wida' pada akhir tahun 11 hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ni Rasulullah saw telah jatuh sakit. Saidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi saw membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum. Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa', gembiralah hatinya. Saidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi saw, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama, agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah swt. Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain. Mereka tidak sempat berlaku sombong sera membangga diri atau bersenang-lenang. Sebaliknya, dengan kesusahan2 itulah, mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain. Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah swt. Justeru, wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya, dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya, biarpun diri mereka menderita.

Friday, 2 November 2012

tempat2 yg menjadi impian ku... :-)

Wahhhhh......klo nk ikutkn pd impian aku, bnyk tempat aku nk p... wlo bgaimnapun as a muslim sudah psti dua tmpat wajib yg mmang aku teringin nk p ialah dua tmpat di bwh ni:- 

Makkah Al-Mukkaramah , Masya Allah, Subhana Allah...


Madinah Al-Munawwarah...


Lately, aku rajin follow citer Adam dan Hawa yg disiarkan di Astro Channel HD 134 @ di Tv Al-Hijrah... bangun tdo, trus duduk dpan tv, xmahu mndi dlu...hahaha...buruk perangai...
Stiap kli tgk citer ni jga lah aku dan mak bergilir2 cakap "cantiknya!" stiap kli scene di Makkah dipaparkan, tambah2 lgi bla Adam berdiri di satu tingkat berlatar belakangkan kaabah. bila lh aku dpt p ke sana? Insya Allah, one day i will bla msanya aku dh dijemput ke umah Allah.

Baiklah, slain drpd dua tempat itu, aku teringin sgt nk ke Istanbul, Turki. xkisahlah di sebelah Asia ataupun Eropah. klo blh, dua2 bahagia tu nak aku jejaki. Not like other people yg teringin nk ke Korealah, Parislah dan bagai2 smua. yg pstinya selepas Turki, aku teringin sgt nk ke Al-Hambra (Istana Merah) yg terletak di Andalus. xusah pelik lh bla memikir why aku teringin nk ke tempat2 tu, aku citer sat lgi no..hehehe...

Al-Hambra ni aku teringin sgt nk p, nk tgk n nk sentuh cz terpengaruh dgn satu novel. boleh x cm tu? hahaha.... smpai skrng aku terbayang cara penulisan penulis tu membayangkan bagaimana watak2 utama dlm novel tu bertemu smula di Al-Hambra dlm keindahan bangunan itu. tp, klo ditnya tjuk novel tu dan sapa nama penulisnya, aku jamin aku memang dh xingt cz novel tu aku baca dlm 2-3 thn lepas... why aku psti cz wktu tu aku rajin baca novel karya penulis seangkatan dgn Aisya Sofea, Sharifah Abu Salem dan Khadijah Hashim, hnya masa, waktu student di mna kulit novel pn msih edisi pertama lgi. Lpas tu sekarang bru lah mula melimpah ruah bagai  cendawan tumbuh penulis2 muda yg hasil penulisan mereka seakan2 rupa. Bahasa yg digunakan mungkin agak moden menepati bahasa rojak budak zaman sekarang, tp, "Umph" dia xberapa sgt lah. Di citerkan dlm novel tu betapa besar, indah hasil seni yg ada dalam Al-Hambra. Al-Hambra sebenarnya ianya jga sbuah tempat pemerintahan raja2 sewaktu pemerinthan Islam dan sebelum penaklukan kristan di Sepanyol di mana bermulanya kehilangan bnyak khazanah Islam yg hilang.  (Betul ke ni? lama xbaca buku sejarah). 
Nk thu kisah pnjang lagi jatuhnya istana ni kpd pihak kristian, sila baca buka sejarah form 4-5 yg warna coklat tu. Jenuh karang nk fikir tarikh dan apa yg berlaku satu-persatu cz aku kn ada masalah ingatan...hahaha... Nti dh fikir, nk continue fikir lgi.



Kenapa Turki pula?
Org kata klo nk tgk ukiran, bngunan cantik bgi penganut kristian, pergilah ke Rome. Utk kita, silalah p ke Turki. jgn tnya why aku ska tengok benda tu smua sebb aku pn xpasti. Aku mudah kagum dgn tinggalan lama, so, jgn hairan klo aku xkisah di ajak ke muzium. Aku rela lagi pergi tempat bersejarah dri p ke konsert. mcm xcool je bunyinya kan? tp aku xkisah. terbayang gmbr Masjid Biru, Grand Bazar dan gmbr2 lain yg aku hnya dpt pandang je... hehehe...


Knp aku meroyan citer benda ni, cz aku terbaca tentang sepasang suami isteri yg duduk di Jeddah dan bercuti ke sana.. 








p/s: ni enty meroyan cz stresssssssssssssss....teringin nk p tempat yg orgnya langsung xknal... 

Thursday, 1 November 2012

Perkara menguji kesabaran...

Assalamualaikum...

benda yg paling ditakutkan ialah:-

Laptop bermasalah a.k.a motherboard rosak ke, hard disk rosak ke kan. time last2 minit pla ko mnta kna servis ke format ke kn. dgn krja2 design tgh beratur mnunggu giliran deadline. dh la klo motherboard rosak, servis dia mkn msa sebln + + kot. Time last2 mnit mcm ni mna ada org yg bermurah ati nk pnjamkan laptop. dorg pn sbuk dgn krja2 dorg. memang bolayan la maknanya. sgt mencabar kewarasan aku skrang ni...

Kerja2 grafik tetiba hilang. haaa... yg ni agk pelik (slalunya masalah hard disk jga ni).berlaku bla dh 'due' nk hntar krja2 tu. masa awal2 buat, xnk hilang pla kn.. lgi paling best bila xsempat nk backup file krja2 grafik tu. mmang ko akn duduk meratapi nsib malang lh smbil mnyumpah seranah krja2 yg ilang tnpa smpat ucap hi hi bye bye..  (actually, mnyumpah diri sndiri sebb knp xbuat backup file!!!) panas ati sekarang ni... bodoh btul lh aku ni!!

Kerja xsmpat nk save tetiba laptop termati dgn sndiri sebb tlalu panas. mna taknya, ko bka laptop 3 ari berturut2 non-stop tnpa rehat semata2 nk kejar deadline. xpun tgh2 buat krja tetiba blackout tnpa smpat korg save file design2 tu... seryes naya...

xsempat siap design mengikut deadline. Masalah ni sbenarnya boleh di elakkan dgn rajin2 kn diri buat krja awal2 kn, tp peratus mereka yg rajin wat design awal memang 10% je la. lagi2 aku, mmang xda la nk wat krja awal. krja last mnit mmang dh sebati dlm jiwa raga ni. bla dh kelam kabut bru nk mnyesal sebb xwat krja awal2. lpas tu berazam xmhu lgi buat krja last mnit lgi. tp next design mcm ni jga. azam onteh ke mano...

Bnyak lgi sebenarnya, masing2 pn mesti ada pngalaman sndiri. ada yg boleh di elak dan ada jga mmang dh di takdirkn bgitu (mcm sakit). tu mmang xboleh blah laa.. tpi, slalunya masalah memang kita yg cari sbenarnya...heheheee....


Bye !



p/s: menaip smbil mengalir air mata sebb sakittttttt....hati... (gmbr2 my hubby pn smua hilang) . yg bca entry ni agak2 boleh berjangkit x...?  hehehe....

Pesanan terakhir dari Arwah Tunang...

Aku masih ingat lagi pesanan terakhir arwah Syed pada aku dulu...

"Apa jua kejahatan jgn dibalas dgn kejahatan, semkin kita berdendam semakin kita terasa sakitnya... maaf adalah ubat segala penyakit dan stiap dugaan yg dtg prlu di hadapi dgn tabah hati dan sabar. ujian ini di turunkan utk menguji keimanan manusia. setiap yg berlaku ada hikmahnya...
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk hamba2nya. tiap2 kesukaran di sertai dgn kemudahan..."

ni lah pesanan terakhirnya pada aku dulu. pesanan ni sentiasa tersemat di hati aku ni...
tp, bla aku duduk sorg2 di tmpat yg snyi, wajah arwah slalu terbayang, ingatan aku pda arwah terlalu kuat 
bla aku menyendiri sorg2... barang2 pemberian arwah msih tersimpan kemas lgi dlm bilik ku... xda sesapa yg berani sentuh barang arwah... dlu, sayang aku pd arwah terlalu mendalam, tp kini arwah dh xda... tp, perasaan syg aku pd arwah still ada lgi...  aku mnangis air mata darah sekali pn, arwah xkn kembali lgi..
tuhan lebih syg kan nya...

Mesej terakhir : Teringat arwah adik Harun (adik sepupu)

AL FATIHAH

Apa yang aku teringat?

Teringat saat anggota polis membawa jenazah adik Harun dri Penang, menyerahkan dompet, handphone dan jam arwah adik Harun pada mak dan mak ngah. Masa tu, aku tak mampu nak tengok sebab aku tersangat sedih..Apa yang aku dengar polis tu cakap.."Saya pegawai kat balai arwah, sepanjang perkhidmatan arwah, arwah seorang yang berdedikasi terhadap tugas dan berdisiplin. senang citer, saya senang menjaga arwah".. Aku dengar mak aku dengan mak ngah menangis.. Kemudian, bila semua dah balik, kami sekeluarga buka dompet arwah..Aku on handphone arwah..baca semula antara mesej terakhir yang arwah kirimkan sebelum arwah kemalangan..

Dari handphone arwah aku dapat hubungi kawan2 rapat arwah.. Ada citer yang agak menyentuh hati..

Arwah ada seorang kawan rapat perempuan.. Duahari sebelum kejadian, kawan arwah merajuk dan tak jawab telefon arwah.. Mesej pun tak jawab.. sebelum arwah terlibat dengan kemalangan, arwah mesej kawan dia tu..suruh angkat phone sebab dia ada benda nak cakap.. tapi kawan arwah masih merajuk.. dan masa kemalangan berlaku, tengah kecoh2, kawan arwah call arwah sebab dah bersedia nak bercakap.. kemudian, ada seseorang yang menjawabkan panggilan itu dan memberitahu arwah dah tak da.. tapi kawan arwah tu tak percaya.. dia ingatkan arwah sengaja buat macam tu supaya kawan ni boleh maafkan dia.. tapi semuanya dah terlambat.. apa yang arwah nak bagitahu tu pun, sampai sekarang menjadi rahsia..selamanya..

My Hobbies...

Assalamualaikum...

semlm, lpa nk update...hehehe... 
ari ni tjuk entri yg sy pilih ialah psl hobi2 ku...
hehehe...
just tnjuk pic aje... hihihi...


ni koleksi novel2 ku...
alaf21, kaki novel, & karya seni...
kumpul novel ni dri thn 2005 lgi...
mmang ini lh minat aku...
bla p bndar, pasti kedai buku dlu yg aku cari...hihihi...





ni jga salah satu hobi aku...
melukis...
bla ada mood nk melukis, aku akn melukis lh apa yg aku terlintas nk melukis...
tp, bla aku dh duk ngadap lukisan, aku xhirau org lain dh... aku akn fokus pd drawing aku ni lh..
tu lh salah satu drawing yg aku lukis...
lukisan ni aku lukis pd thn 2007 yg lalu...



ni jga salah 1 hobi aku bla di umah...
bla on lappy msti on mp3... xpn aku akn dgr ipod shuffle aku ni
mcm2 lagu aku smpan dlm mp3 ni...
ni lh winamp mp3 ku...


ni lh favourite aku...
siang mlm yg ni lh aku ngadap, klo x pn fb..
tp, yg slalu aku ngadap yg ni...
blogger @ blog...
mcm2 perkara yg blh kita luahkn mlalui blog ni...
cz tu aku ska, cz aku suka luah kn mcm2 kt dlm ni...


ini lh hasil krja tangan aku sndiri... 100% hndmade tau..
ni pn dikira sbg hobi jga lh... aku buat kraft ni, pas tu aku jual pla..
dpt hasilnya.. dlm sehri aku blh dpt dlm RM50...
klo dlm semnggu dua, aku dpt dlm RM250
bnyk jga lh untung aku dpt dgn buat kraft ni... ni sebahagian menambah pendapatan...


n last hobi, yg ni...
aku suka kumpul setem...
mcm2 setem dri mcm2 negeri...


ni smua ada lh hobi aku di msa lapang...
:-D




Saturday, 27 October 2012

Tidak tahu baca Al-Quran, tapi kuburnya bercahaya menjulang langit




Suatu kisah yg diciterkan dlm tazkirah di Masjid Sultan Zainal Abidin Kuala Terengganu yg sgt mengharukan dan boleh menitis air mata. Sorg lelaki melewati sebuah kawasan perkuburan di suatu mlm yg kelam dan sunyi. Tiba2 ia terpandang suatu cahaya yg terang benderang muncul dri sebuah kubur, dan terus menjulang ke langit. Dia merasa sedikit ketakutan dan berdebar. 

Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan kubur ini adalah kubur sorg yang sangat istimewa. Samada ia sorg waliyullah atau ulamak atau org soleh yg istimewa kedudukannya di sisi tuhan. Di ambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas kuburan yang bercahaya itu.

Keesokannya lelaki itu dtg lgi kekawasan perkuburan itu dgn ditemani org kg. beliau ingin menyelidiki dan ingin mengetahui kubur siapakah yg sgt ajaib itu. Apakah sorg tuan guru atau waliyullah atau alim ulamak atau  org soleh yg terkenal? Bila bertanya kpd org kg, mereka kehairanan krn apa yg mereka ketahui dan pasti ini adalah kubur sorg lelaki tua yg prnah mendiami sebuah pondok dihujung kg bersama isterinya. utk mengetahui dgn lbh lnjut, lelaki itu berkunjung ke rumah si mati dan bertemu dgn isteri si mati lalu menceritakan keajaiban yg dilihat diperkuburan suaminya... 

Anehnya isteri si mati terkejut dan kehairanan. dia sgt mengenal suaminya. suaminya bkn sapa2. suaminya sorg petani kecil. bkn sorg kiyai, bkn sorg ahli ibadat, bkn org soleh, apa lgi bkn imam, bkn muazzin, bkn guru quran. malah suaminya xpndai membaca quran dan dia tidak pernah mendengar suaminya membaca quran. Hal ini benar2 menimbulkan kehairanan kpd lelaki tersebut dan isteri si mati. 

Akhirnya lelaki itu bertanya apakah perkara2 aneh yg si mati slalu lakukan dlm kehidupan sehari2nya. akhirnya isteri si mati teringt suatu perkara yg slalu dilakukan oleh si mati, stiap kli sebelum tdur pd setiap mlm. katanya, setiap mlm seblum tdur suaminya akn mngambil wuduk, kmudian msuk di dlm suatu bilik lalu di ambilnya al-quran di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dgn pnuh kecintaan dan ksih sayang.
Ia akn duduk dan membelek al-quran itu sehelai demi sehelai spt sedang membaca, sedangkan ia seorg yg buta al-quran. dia akn meraba-raba ayat2 quran itu dgn tangannya, seolah2 sedang menyentuh dan membelai sesuatu yg sgt dikasihi. Tambah isteri si mati lgi, ia prnah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yg sgt sedih, mendayu-dayu dgn penuh penyesalan.

"Tuhanku! ampunkanlah aku krn aku xmmpu membaca kalimah mu. jgn lah engkau hukum aku di atas kebodohanku ini." "Wahai Kalam Allah,maafkan kesalahan ku. aku xmampu membaca kalimah mu. aku tidak dpt bersahabat dgn mu. Aku xdpt memahami mu, tpi aku sgt mengasihi mu. aku sgt mencintaimu." "Wahai Kalamullah, jgn lh engkau mendakwa aku, jgn engkau menuduh aku dihadapan Tuhan diakhirat nanti." Citer isteri si mati lagi. Kadang2 suaminya tertidur di dlm bilik itu ditemani al-quran buah hati kesayangannya.

Begitulah suaminya stiap mlm seblum tidur. lelaki itu meminta utk melihat al-quran kesayangan suaminya itu. benar dan sgt mengharukan apabila ia melihat naskah yang mulia itu kelihatan lusuh, helaian2nya kelihatan slalu dibelek berkali2, dan ada bekas2 air mata di kertasnya, tnda seseorg sering menangis berjurai airmatanya, tatkala membuka lembaran yg maha suci ini.

Pastinya lelaki ini sgt mulia peribadinya. hatinya tlh bersatu dgn roh al-quran. dia sgt mengasihi kalimat tuhan dgn sesungguhnya. Bererti ia mengasihi tuhan dgn seluruh jiwa dan raganya. Marilah kita menghidupkan al-quran di dlm masjid kita, di dlm rumah kita, di dlm diri kita. 
Perkisahan ini ditulis dan disesuaikan semula utk bacaan smua.

Soal Jawab Agama...



Assalamualaikum...


Petikan ini di ambil dari blog alhafiz.net


Persoalan: 

"Saya telah bercerai dengan bekas isteri saya sejak Jun 2006. Perkahwinan kami menghasilkan 5 orang anak. Saya menyediakan tempat tinggal untuk anak2 saya tinggal dengan bekas isteri saya di Kuala Lumpur. Saya kini berkhidmat di Kuantan, Pahang dan masih duda. Tiap-tiap minggu saya akan menggujungi anak2 saya di Kuala Lumpur untuk membeli bekalan keperluan mereka dan tidur di rumah tersebut. Saya tidak tidur sebilik dengan bekas isteri saya. Saya tidur di bilik berasingan. Adakah saya melanggar apa2 hukum?"


Jawapan:

Saudara tidak boleh tidur di rumah tersebut kerana ditakuti pihak penguatkuasa daripada Jabatan Agama Islam Negeri mengambil tindakan ke atas saudara kerana berkhalwat kecuali saudara menikah semula dengan bekas isteri tersebut dengan akad nikah yang baru kerana tempoh iddah telah habis... 



Suami isteri yang sudah bercerai  adalah bukan mahram. mereka haram aurat dan tidak boleh berdua-duaan hingga menimbulkan keraguan.Jika isteri perlu ke rumah bekas suami, ini digalakkan kawan atau saudara mara ikut serta sebagai peneman. Niat baik isteri ingin menjaga anak-anaknya tidak boleh menghalalkan cara dengan berdua-duaan, apalagi anak masih kecil dan tidak faham. Ada baiknya dia bertemankan saudara mara atau orang lain bagi mengelakkan sangka buruk dan perkara tidak baik berlaku.

Wednesday, 10 October 2012

Redha itu ikhlas, Pasrah itu menyerah...


Aku bru pas selesai tgk video Ombak Rindu. Video citer ni memang aku tggu sejak dikhabarkan akn difilemkan. Excited sgt. cz aku mmang minat sgt ngn novel Fauziahn Ashaari ni. best!! baca pn cm btul je... siap boleh imagine lagi... hahaha....

But for the film plak, aku rsa cm agk xbest r. knp? enth lah. sepnjang aku tgk video citer ni tdi, aku asyik teringatkan jln citer dlm novel ni. How Hariz treat Izzah, how Izzah lari dari Hariz then jmpa balik. Mcm mna watak Datuk Sufiah sebenarnya, and finally Mila dpt thu sal Hariz dan Izzah. Bnyk sgt beza dgn filem. cz tu buat cam aku xpuas nk tgk.

Ok! faham. bkn senang nk buat skrip spaya lakonan tu hdup kan? If nk buat exactly mcm dlm novel tu better buat dramakan? but if Ombak Rindu ni di dramakan pula, msti lgi bnyak bnda melalut terselit... huhuhu...

Fine! fine! fine! aku bkn pengkritik filem n xlayak pn nk jdi salah sorg dri dorg. so, aku stop kt sini r. apa2 pn, still kecewa yg teramat. huhuhu... bnyk lgi nk komen ni tp xpa r, aku simpan utk simpanan aku sndiri je...hehehe...

But, nk ucap tahniah jga r pd para pelakon (even aku xsuka dgn watak Mila n Datuk Sufiah) n penerbit Ombak Rindu cz berjaya membuatkan jejaka2 Malaysia yg menonton filem ini merasa sebak n menangis... hahahaha....

Tak baik mainkan hati orang...!




If nak berjaya dalam cinta, perlukah berskandal??

A : Ko xbawa awek ko ke?
B : Aku mana ada awek.
A : Habis yg ko usung semalam tu sapa?
B : Tu skandal aku je la...

Hurmm, prnah x korg jmpa org cm ni? or kwn2 korng sndiri ke? seyes me prnah. Rsa cam nk lempang je org yg cm ni. Suka sgt nk main-mainkan hati org lain. xbaik tau One day bla kna kt kita sndiri cnfirm kita melenting.

Bukannya sedap bila sakit hati tu. Ko skandal ngan ramai2 org, mainkn hati dorg, jual cinta korng yg kononnya kudus tu pas tu tiba2 abaikan dorg cm tu je. Boleh? Jngan lah. dorg termasuk dlm golongan teraniaya tu. If smua yg korg sakitkan hati tu doakan yg buruk2 utk korg, blh makbul tau doa dorg.

Korg mahu ke hdup dlm keadaan xtenang seumr hdup? Mesti lh xnk kan?

Lgi truk yg dh smpai tahap rosakkan anak dara org. Tp yg ni aku xkn salahkan sebelah pihak je. If salah sorg xnk, memang xjdi benda tu kn? Dh lh tido tukar2 pasangan. xtakut ke kena penyakit kelamin? lgi pnting, xtkut ke dgn Allah? dgn hukum Allah? Dosa besar zina. bawa2 lah bertaubat. 

Apapun, if nk berkawan tu kwn lh dgn niat yang baik. Jgn simpan niat xelok. Org putih kata, 'what's goes around comes around'

Dugaan Cinta Jarak Jauh...



Just wanna share this artikel dengan mereka-mereka yang senasib dengan saya. :)

Pernahkah anda berasa terlalu jauh dengan seseorang? Apabila perasaan sayu dan kerinduan yang mendalam terhadap si dia, ia membuatkan anda sering termenung memikirkan dirinya.

Bayangkan anda bertugas nun jauh di utara tanah air sedangkan si dia pula di selatan. Mengatur janji temu dengan komitmen yang banyak sedangkan pada masa sama, rindu terhadap si dia meluar-luap, pastinya hati tidak keruan dibuatnya.

Percintaan jarak jauh ada kalanya begitu menduga biarpun sesekali terasa seronok dan terbuai oleh kejujurannya. Namun ada juga yang menaruh curiga dengan pasangan kerana takut kasih sayang yang sedang disulam akan terhakis perlahan-lahan.

Bagaimana untuk memelihara dan mengekalkan percintaan jarak jauh yang dilalui? Pelbagai perasaan yang merunsingkan, menyedihkan dan memeningkan apabila berada dalam situasi cinta jarak jauh ini. Pelbagai dugaan dan cabaran perlu dihadapi. 
Menangis dan sedih yang amat sangat apabila si dia berubah hati disebabkan rasa sunyi. Untuk mencari jalan mengatasi dan mengekalkan hubungan itu, diperturunkan petua ini supaya anda lebih bertindak rasional serta memperkukuhkan lagi jalinan ikatan selain menyuburkan kasih sayang supaya terus berpanjangan.


PERCAYA PADA PASANGAN
Apabila berjauhan dengan pasangan, kita hendaklah percaya dengan si dia. Pentingnya sikap saling mempercayai dalam berpasangan ini berasaskan kepada tunjangnya iaitu kesetiaan.

Percayalah pada si dia yang dia akan setia dan masih menyayangi anda walaupun berada jauh beribu-ribu kilometer jaraknya.


SETIA WALAUPUN JAUH

Memang pelbagai dugaan yang akan dihadapi apabila berjauhan. Ketika berjauhan, anda akan terasa sunyi kerana orang yang selalu kita jumpa, tiba-tiba kini jauh dari mata.

Apabila berjauhan, hati menjadi sunyi dan pelbagai perasaan timbul di hati. Ketika inilah kawan menjadi penyeri. Namun begitu, walaupun anda masih mempunyai kawan, kawan hanyalah kawan. Ceria bersama kawan tidak sama dengan ceria apabila bersama dengan orang yang anda sayang. Di sini, ada yang kecundang.

Ada yang berpasangan dan menjalin hubungan kawan disebabkan terasa sunyi. Fikirkanlah, apa perasaan pasangan apabila mendapat tahu yang anda tidak setia? Letakkan diri anda di tempat dia. Adakah anda akan gembira dan suka jika dibuat demikian?


BERJUMPALAH WALAUPUN SEKETIKA

Jangan jadikan jauh itu sebagai alasan. Cinta perlukan komitmen. Cinta juga adalah tanggungjawab. Walaupun jauh, cuba cari masa untuk berjumpa dengan si dia. 

Andai kata si jejaka duduk jauh di pantai timur misalnya manakala si gadis tinggal jauh di selatan, cuba cari masa yang sesuai untuk berjumpa.

Paling tidak pun apabila ada cuti panjang menjelang. Janganlah tidak berjumpa langsung. Sudah pasti rindu di hati akan semakin memberontak apabila berjauhan.

Jadi, apabila ada kelapangan itu, rancanglah untuk berjumpa. Sudah pasti ini akan mengeratkan lagi hubungan dan dapat mengurangkan rasa rindu.



TANYALAH KHABAR

Setiap malam sebelum tidur kalau boleh cuba hubungi si dia untuk bertanyakan khabar.Buat secara selang seli. Hari ini anda yang hubungi dia dan esok giliran dia pula. Dengan cara ini, baru sama-sama berasa susah dan senang.

Jangan mengharapkan si dia saja yang akan menelefon. Sudah pasti dia akan berasa sukar untuk menghubungi anda jika dia saja yang perlu hubungi. Memang cinta perlukan komitmen tetapi ia akan menjadi sukar apabila sebelah pihak saja yang memberikan komitmen. Untuk itu, sama-samalah membantu dalam membina percintaan ini. 


SAMBUT HARI ULANG TAHUN BERSAMA

Sekiranya tidak sibuk, cuba sambut ulang tahun bersama-sama. Sekiranya sambutan hari ulang tahun itu jatuh pada hari bekerja, sambutlah bersama-sama pada hujung minggu selepas itu.

Luangkan masa bersama untuk seketika, sudah pasti dapat menggembirakan antara satu sama lain. Walaupun perjumpaan itu hanya sementara, kenangan ketika berjumpa bersama-sama sambil menyambut hari ulang tahun sudah pasti akan terpahat kukuh di hati.

Mungkin anda akan tersenyum sendirian apabila mengenangkan kembali kenangan manis sebegitu.


JANGAN JADIKAN JARAK SABAGI PEMUSNAH 

Cinta jarak jauh memang sukar. Memang meronta-ronta hati bila mana rindu itu datang. Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan itu.

Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan cinta itu.

Apapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia. Apabila jauh, anda akan merasa rindu bukan? Jadi, jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik, cuma ia salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang dan mengajar untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

Ramai orang tahu apa makna 'putus kasih' dalam perhubungan. Ada di kalangan anda yang pernah berpisah dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika itu.

Semuanya dirasakan seakan hidup ini tidak bermakna. Berjurai air mata dikeluarkan dan pelbagai memori indah saat bersama dengan pasangan anda hadir dalam minda waktu itu. Tetapi semuanya tidak berguna lagi kerana dia bukan lagi pasangan anda. 

Thursday, 20 September 2012

Jumpa Cinta Baru - 143 Ducky Momo!

Assalamualaikum... :)

hooree! hari ni 20 sept. aku tergedik-gedik xnk bngun pagi tadi sebab semlm aku tdo lwat. really? hehehe....ntah, aku xingt aku buat apa.

tp wlo pn aku xnk bngun pagi tdi, tpi aku tetap nk tdo balik lpas subuh. why? sebab org kata nti ssah dpt rezeki. wahahahaha..... memang btul, tp, tpi, bkn sebab tu...
tdi pagi aku sbuk baca2 balik smua novel grafik aku, yg aku kumpul dri form 1...semuaa!
Innocent, Naive, 2Dudes, Pieces, Kaoru's Cake House, 143, 143 Kaoru's Cake House, Colours, Juice, Daisuki, Wasabi, Grave..
boleh gler weii klo nk list smua.
tu psl smpi xnk tdo, ketagihan membaca..


143 means I Love You, 1437 means I Love You Forever. tpi aku prefer 1436, why? it means I Love You Forever, i want put an "r" becoz that's the end of forever.  :)
jgn copy nombor keramat KAMI!

then pagi tu jga, aku on9...smbil tgk Phineas and Ferb katun kesayangan aku tuh...
dan aku terjumpa... Ducky Momo!
Ducky Momo ni aku dh lma knal, tp aku bru tdi tiba2 terfall in love dgn dia. mcm mna org2 zaman ini menggilai Domo-Kum [which i donno why] and Angry Bird.. mcm tu la ku gila kt this Duck! Quack quack!


Tuesday, 11 September 2012

Outstation ke Melaka

Hari ni aku outstation kt Melaka
dri 11 - 14/9/2012
rsa cm bru je balik dri Johor dh ke Melaka pla...
apa nk buat dh krja kn... so, maisarah (anak angkat) kna tinggal lgi dgn mak aku...
klo adik bongsu ku cuti, boleh je bwk dorg sekli...
cz aku dpt sebilik dgn offcemate Mahkota Hotel, Ayer Keroh
tp, apakan daya adik bongsu ku xda cuti lgi...

ok lh korng...selamat bekerja... doakan aku selamat pergi & pulang
aku dtg melaka ni naik transport offce...

Saturday, 8 September 2012

Sakitnya putus cinta... :'(

Anda pernah bercinta?
Sesiapa pun di dunia ini berasa bahagia kalau dirinya disayangi dan dicintai oleh orang yang kita cintai. Terasa macam tak der orang lain yang bahagia di dunia ini selain dari kita... itu kalau tengah bercinta...

Cinta itu unik.. ia nya sukar diungkapkan..sukar diterjemahkan. Datangnya bukan dari paksaan dan perginya pula tanpa kerelaan...

TAPI...!!

Bila dah PUTUS CINTA NI??
Arrrggghhhh...!!! rasa macam dah berakhir hidup!
Sakit hati...pedih...sedih...meraung...
itu semua ada
air mata...tak yah cakaplah...kalau diperah boleh cukup sebaldi.
Mata jadi bengkak macam bola pingpong dah ni... sedih sangat hati aku rasa sekarang...!!

Bak kata adik aku ni...  "Mula2 putus cinta ni memang sakit... pandang sana teringat dia...pandang sini teringat dia...tutup mata pun ingat dia..." tp, tu memang betul dengan apa yang aku alami sekarang...

Lagi la pla, hp dh senyap... tak da lagi msj masuk bertalu-talu...dah tak da misscall bila hp tertinggal kt umah.. tak da lagi nak bergayut kat hp berjam2... sampai kadang2 tu ingat hp tu rosak sebab dh tak berbunyi...

5 tahun aku menyulam cinta, akhirnya putus di tengah jalan... aku jdi fobia dah dengan cinta ni...
aku rasa pintu hati aku ni dah tertutup dah...
takut nak hadapi sekali lgi kesakitan putus cinta...
tapi, tu semua dugaan daripada Allah untuk hambaNya...
apa yg perlu aku buat sebagai hambaNya...kita harus tabah dan redha...
mungkin ada yang terbaik untuk kita... Insya Allah...!


Friday, 7 September 2012

:-)


yup..!! memang btul...!
lelaki ni kn bla couple mcm2 ayat mnis dorg luahkn, 
lama2 tinggal cm tu je, senang je org lelaki ni mnta putus...
tapi bila dh putus, mla lh dtg mnyesal nya ke apa ke n nk mnta diterima smula...

TAPI.....

Perempuan ni pla bla couple klo dh syg kt seseorg tu, org tu je lh dia syg n setia...
tapi bila dh putus memang susah dh nk terima org tu smula...  
ati perempuan ni bla ada perasaan sayang n cinta je ia lembut,
tp bila ati nya dh kena dipermainkan, memang akn jdi ati yg keras dh,
susah dh nk terima semula..... ati dh hncur berkecai dh...

bgi lelaki buat lh keputusan baik2... 
jgn luka kn ati org yg anda sayang...