Monday 5 August 2013

ReSePi :- Biskut FaMouS AmoS...


ari ni aku nk sharing is caring resepi Biskut Famous Amos...hehehe...yg aku ambk dri MyResepi tp, aku ejas sikit berdasarkan komen2 mereka yg telah try guna resepi ni...hehehe...

sapa2 yg nk try di persilakan... mmang mudah... kli ni aku xtnjuk cara aku buat step by step coz ke smua bahan2 dia org pn thu...

Kebetulan plak mlm tdi aku wt lewat mlm, so, agk mls nk snap 1 persatu lngkah yg aku buat... tp, aku confiden yg korg leh wat pnye...  :-D



BAHAN2 A :-
1 cawan gula
1 cawan gula perang
150 g buttercup (~ 1 cawan)
1 cawan minyak
1 biji kuning telur
1 sb susu segar @ susu tepung
1 sudu teh esen vanilla


BAHAN2 B :-
4 cawan tepung gandum ( di ayak)
2 sudu besar serbuk koko (di ayak)
2 sudu besar tepung jagung (di ayak)
1 sk cream of tartar
1 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan chocolate chips


CARA2NYA :-

satukan ke semua bahan2 A ke dlm mangkuk bsar... mixer ke smuanya smpai sebati...
ohh..yer, gula perang tu aku blend kering dlu coz kasar sgt...tkut klo trus mixer xlrut plak gula perang tu dgn adunan nti...


bla dh sebati bru masukkan bahan2 B plak ke dlm adunan td.

kli ni gaul gna senduk @ spatula jerr... msukkan step by step tau bahan2 B tu, bkn sekligus. cth, korg msukkan tepung sikit demi sikit dlu, pstu msukkan serbuk koko plak, pstu di ikuti bahan2 lain plak...

hsilnya akn jd spt kt ats... pstikan oven korg dh panaskan tlebih dhulu dgn suhu 160 celsius, masak selama 15 - 20 minit... bergantung pd oven jga ye...

klo xberani bakar bnyak2 coz tkut rentung, korg try bakar 2 - 3 ketul dlu coz nk setting brapa lama n suhu sesuai utk jenis oven korg ... faham kn maksud aku...  


adunan td korg sudukn je msuk dlm dulang pembakar...dulang xpyh nk griss dgn butter pn...sudukan comel2 je coz adunan ni mengembang sket kang...


susun jgn rapat2 lak...kang bercantum lak dorg...


ni hsil lpas di masak slama 20 minit...


Siappp...mudah je kn...bahan2 pn mudah...mmang semerbak bau umah dgn biskut2 ni...hehehe   sedapppp....  

No comments:

Post a Comment